fredag 27. november 2009

Kjøpefri dag i morgen 28/11!

Dette gir meg en smule kvaler.
Pga sykdom ligger jeg etter med kalendergaver. Har, (før siste sjuke-økt), kjøpt kalendergaver til stort barn som ville forstått innholdet i kjøpefri dag, men mangler til veslemor som overhodet ikke er Der - og som dessuten faktisk trenger påfyll av en del "kalender-gave-type-ting", som strikk og hårspenner. Men skal snakke med storebror om at i alle fall noen av gavene fra ham (de kjøper til hverandre, og legger mye omtanke i det!) kan være av typen "jeg skal spille Klovn, Den forsvunne Diamanten eller Moro-mix med deg".
Og noen av gavene er, i år som i fjor, og som hvert år siden adventstid i Spania i 2002, fra julekrybba vår. De er hvert år like spente på hvem som får Jesusbarnet, og hvert år like forbauset over at han ikke kommer før julaften... LOL! Og underveis er de henrykt over lammet, og de tre kongene, og...
Så der lever faktisk en gjenbrukstradisjon jeg ikke har tenkt på!
;-)

Bloggfunn og linser

Sitter egentlig og prøver å finne ut om røde linser er kortreiste. Som vanlig når man googler rundt, finner man andre interessante ting på veien. I dag kom jeg til denne posten om belgfrukter , men er egentig vel så glad over å ha funnet hele Den hvetefrie bloggen. Her var det mye å kjenne seg igjen i! Selv om jeg bare har sett på "gjærbakst" og ikke hvete som problem selv, er måten symptomene viser seg på riktig gjenkjennelige. Og, ikke minst vekttapet som følger en hvetefattig diett!
I tillegg var det mange lenker i margen, både gamle kjenninger og andre som finner gjenklang hos meg. Tusen takk til Freja for fin blogg! Du har herved en ny følger!

Så kan man jo lure på grunnen til at jeg har fortrengt smertene når de opptrer etter brun saus og hvit saus...
Verken fiskeboller eller kjøttkaker kan kalles gjærbakst...
Men: Jeg kjenner at jeg sitter og smiler litt selvoverbærende, og DET er et friskhetstegn, det. At jeg ikke utroper meg til total idiot som ikke kastet ut sausen med gjærbaksten, men erkjenner en feilslutning og går videre.

Og linsene, hvor kommer så de fra? De vanlige røde er fra USA, sier Risenta, men de økologiske er fra Tyrkia. Altså mye mer kortreist enn basmati-risen som jeg hadde tenkt å erstatte.

Ros til Risenta for produktoversikten deres! Og en spesiell takk for at opprinnelsesland er med!!!

torsdag 26. november 2009

Schizofren blanding av lesestoff

På den ene siden leser jeg Blås i bagatellene - hjemme. En av disse lærebøkene i å få bedre kontroll over hverdagens kjas og mas - og en av de bedre på markedet, synes jeg. Utsolgt fra forlaget, men biblioteket ditt kan skaffe den.
På den andre siden forundrer jeg meg over Berlusconis Italia - historier om makt, mafia og motstand. Jeg har alltid lurt på fenomenet Berlusconi. Forfatteren har klart å gjøre temaet lettlest og spennende. Og jeg får i alle fall følelsen av at han prøver å være balansert, selv om andre mener han er på feil jorde.

Og mens den ene har fokus på kjærlighet og forståelse, går makt og vinnervilje som en rød -eller man bør kanskje si blå - tråd gjennom den andre.

tirsdag 24. november 2009

Bedre armer

Her gjelder det å se lyst på det man kan... Siden influensaen har gjort meg ganske flat siden Halloween, er jeg bedre i armene enn jeg har vært siden jeg ble syk...!
Så neste gang du har dårlig samvittighet over å sløve på sofaen, kan du tenke at "åh, dette er det fornuftigste jeg har gjort for å forebygge musesyke på laang tid!"
;-)

lørdag 21. november 2009

Tid for hagebøker, og generell planteoppdatering

Jeg var i grunnen positivt overrasket over at filialen min hadde et såpass bra utvalg av hagebøker som den har. For øyeblikket er jeg i grublefasen med Skyggeplanter, og litt mer i drømmeland med Gjennom hageporten : til hundre års hageglede. Ett HFA er også på hjembesøk mens jeg fisker etter aksept for Cottage Garden-tanken hos Assisterende Utførende Gartner her i heimen.
Jeg har alvorlige planer om å få litt farger inn i skyggene her i lunden. Men det spørs om ikke jeg inviterer frittalende sjeler til kritisk idé-dugnad sånn til våren en gang.
Ellers sysler jeg med frøliste om kveldene, men Excel var ikke noe å ta i mengder, sa armene mine. Så da blir det i mindre doser. Det er jo ikke akutt behov for frøoversikt nå i november.
;-)
Én oversomret hippe har fått knopp, den andre er jeg tvilende til. (Men den kan du til gjengjeld se bilde av i lysbildene på siden her, slik var den i sommer en gang, døgnville tulleplante!)
De tre orkideene mine har fått nye blomsterstengler, og én har stått lenge med store knopper. Den har nå blitt nesten druknet, og knoppene ser pjuske ut. Drukning er en sjelden problemstilling her i huset, men knoppene har vel inspirert noen til ekstra omsorg, tenker jeg. Sukk! Men jeg trenger hjelp til vanning, så jeg later som ingenting, og fortsetter å takke for hjelpa!
Det ser ikke ut til å bli blomster på julekaktusene i år, de fikk ikke sommerferie, så de sturer. Men jeg har fått til en del stiklinger, og det er i alle fall hyggelig!

torsdag 19. november 2009

Blandet

Det har nettopp gått opp for meg at jeg har lørdagsvakt i overimorgen. Jeg er jo overtakknemlig over å ha fått jobb, men har ikke kommet skikkelig i siget igjen etter influensaen, så jeg ble litt matt over den oppdagelsen.
Hører flere si at de synes det drar ut i langdrag før de er tilbake i fullt slag, så jeg må vel bare smøre meg med tålmodighet. Og når jeg først er der, er lørdagsvakt både travelt og hyggelig, det vet jeg jo.
Sant og si er alle vaktene både travle og hyggelige... hverdag som lørdag! Jeg er spent på månedsstatistikken!

onsdag 18. november 2009

Giraff-influensa

I disse influensatider gjelder det å aktivisere syke barn sånn passelig, så vi har tatt en liten ekstrarunde med giraff-tegning til han som ønsker seg en million av dem. Rundt tre hundre har vi bidratt med i dag, tenker jeg. 354 531 står telleren hans på i dag, så han trenger fremdeles en giraff eller fler!

mandag 16. november 2009

Om Netbooks og Notebooks

Lite faglig input herfra i det siste (de siste årene...) men fra TechRepublic kommer det en interessant Download om Netbooks og Notebooks i dag. Litt usikker på om den er synlig og tilgjengelig for andre enn medlemmer, men medlem burde jo IT-folk være okkesom, så... (?)

søndag 15. november 2009

Frokost-tilbehør fra verandaen

Vi lot rucolaen stå igjen da vi pakket ned plast-drivhus og røsket bort triste tomat-rester. Og plasserte balja godt synlig fra verandadøra.
I dag var det ikke bare oppholds, men til og med sol til frokost, så i dag har jeg hatt fersk rucola under krydderskinka! NAM!
Senere i dag skal jeg plukke frøbelgene av den til wokkings! ;-) De er temmelig skarpe i fersk tilstand, spent på om varmebehandling gjør noe med dét?

lørdag 14. november 2009

Nok en runde svineri!

Begynner å bli litt lei nå, men nå ligger guttungen langflat. 39,6 i feber, faktisk. Så nå fikk han febernedsettende. Litt spent på om veslemor også skal ha en runde med "skikkelig" sjuke, hun gikk jo bare og følte seg syk uten noe særlig feber i forrige uke. Men jeg får jo heller ikke feber når jeg blir syk, så jeg håper i det lengste.

tirsdag 10. november 2009

Fler kål-og-salat-tanker

Fant en side som ser amerikansk ut, med masse om asiatiske bladgrønnsaker.
Mibuna Green Spray skal tåle kjølig vær.
Pak Choi har jeg tidligere holdt meg unna, siden noen sa den smakte kinakål. Men det dukker opp ofte i disse listene, og jeg ser den i oppskrifter også.
Misome er også en som står ute enda. Selv om det står at den er god å dyrke på særs varme steder? Bør kanskje havne i middagen før frosten tar den?
Når det gjelder grønnkål, fant jeg denne siden med mange varianter nevnt.

søndag 8. november 2009

Mat som kan gro

Jeg er enda litt vennligere stemt overfor de japanske kålslagene mine etter å ha gløttet ut av verandadøra i dag. De strutter, sant og si. Skal prøve å rydde litt i dem hvis det blir litt oppholds i morgen.
Ellers sitter jeg og ser gjennom "Planter til mat og drikke" inne på Hagegal. Skal prøve å få en oversikt over hva det er vits i å så, og hva det er like greit at Kiwi eller Meny holder orden på...
En ting er i alle fall sikkert, jeg kjøper ALDRI alfalfaspirer igjen. De var jo nesten vonde?! Og det som er så godt når det kommer fra kjøkkenbenken?!
Feltsalat, Valerianella locusta, opplyses som rimelig frostherdig.
Bladbete og issalat også. Det er viktig for meg å ha en del salatslag å variere med. Nå som jeg nesten ikke spiser brød, er salat daglig kost. Og siden jeg foretrekker kaker og sjokolade når som helst, bør salaten smake så godt som bare mulig. Litt sur på gubben der, han liker slankematen mye bedre enn jeg gjør. Og han er ikke akkurat overvektig...
Kunne jeg høste salaten lenge utover høsten, er det selvfølgelig et stort pluss!

Sukkererter i butikken reiser jo forsyne meg jorda rundt, så de får vi også sørge for å ha en lokal forsyning av så lenge været er greit. Men i år ble det mye meldugg på dem? Mener jeg hadde Sugar Snap.

Grønnkål hadde jeg for noen år siden, men den var ikke spesielt god. Het noe med russisk? Red russian, tror jeg. Hm.
Det finnes jo ørten slag, og noen av dem må da være velsmakende? Selv uten melk i oppskriften? Det var nemlig mange grønnkåloppskrifter med melk i, husker jeg. Og da blir det bare merarbeid for kokken... Men nå så jeg en med sopp og grønnkål i wok. Det hørtes jo spiselig ut!

Ellers lenker de til en helt fantastisk side, Aidan Brooks Spices Blog. Må bare få inn lenka et sted jeg blir minnet på den...

Squash og gresskar er må-ha, det hadde jeg ikke krefter til i år, men vi bruker MYE squash. Der spekulerer jeg også litt på ulike slag.
Har "et tonn" frø fra et gresskar jeg kjøpte på en innvandrerbutikk, skal finne et bilde en dag. (På annen pc...) Det ble utrolig god suppe, men jeg vet jo ikke hvor det har vokst. Har ikke drivhus, så det må ikke være for varmekjært. Men kanskje jeg greier å snekre en drivbenk nå i vinter? Hmmm.

Innimellom savner jeg "gresskarbenken" på det lokale grønnsaksmarkedet på Gran Canaria, der lå det alltid et ENORMT gresskar man bare sneiet av en passe bit fra, og så betalte man etter vekt. Og så var det den karsen til suppa, da. Fikk ikke dreisen på vinterkarse i år heller, så det må nye forsøk til. Vet at det skal være et ugress, og ser av og til noe som kan ligne veldig i grøftekanter, men er redd for å ta feil. Finner det en sjelden gang på Vung Tau, den beste innvandrerbutikken i byen.

Tomat og paprika skal det nok også bli. Men når det gjelder paprika må jeg enten finne nye frilandsslag, eller så må den få bo inne. Vi fikk alvorlige mengder av tomater i minidrivhuset, Tiny Tom og Hundreds and Thousands. Det hadde holdt med én plante i hvert telt, det ble veldig tett inni der.

Pilefletten nå


Ikke akkurat noe skjønnbilde, dette her, men slik ser altså pilefletten ut i oktober.



lørdag 7. november 2009

På ball

I dag har vi vært på avslutningsball på danseskolen. Vi har vært litt spente på om vi ble friske i tide, men det gikk bra. Hun måtte forsake både bursdag, danseskole og svømmeskole i uka som gikk, så jeg er glad på hennes vegne. Ikke alle hadde tenkt på å droppe ballet bare fordi de skulle fortsette å være hjemme fra barnehagen til mandag, så jeg er glad deler av familien ikke stilte. Risikogruppe og uvaksinert...
Men for Veslemor var det uansett stor stas. Først innom tante til hårstell, mammaen er jo håpløs på sånt. Så oppstilling, polonese, og masse dansing! Små og store, nybegynnere og nesten elite. Vi har noen flotte talenter i klubben, det røkker i dansefoten bare å være tilskuer! Hun forkynte da hun kom hjem at nå ville hun lære quickstep!
Men jeg har ikke tidligere reflektert over at det ikke er noen framtid i denne hobbyen med mindre vi greier å finne en guttepartner til henne? Uten kommer hun ikke inn i selve klubben, selv om hun får lov å fortsette å gå kurs.

torsdag 5. november 2009

Ålreit!

Da er det avgjort hvem som får årets Harry Hole-pris!

onsdag 4. november 2009

Rødme!

Jeg har til tider vært slem mot de som tror Windows-knappen på tastaturet er bare reklame, men nå måtte jeg bare innrømme at jeg selv har trodd det samme om vår nye Word-versjon, som har "noe pønt" øverst i venstre hjørne. Den "pynten" viste seg - da jeg knurret så høyt at mannen hørte meg - å være de fleste av funksjonene jeg savnet, for eksempel "lagre som"!
Jeg rødmer!
Og foranledningen er at Hagen på Hytta melder om Harry Hole-prisen som skal deles ut til torsdag. (Tusen takk til henne).
Her sitter jeg hjemme og snørrer i kor med resten av familien, og da fant jeg ut at jeg kunne lage utstillingsplakat mens jeg øver på den teite Worden - vi har jo et par Harry Hole-bøker vi kan låne ut!

Jeg driver jo ikke med roser

...så derfor har jeg ikke vært innom Juni sin roseblogg før her om dagen, "bare" den vanlige.
Veslemor er jo fullstendig rose-(eller rosa-)fantast, så da vi begge lå slappe her i sofaen fant jeg fram denne deilige bloggen og lot henne klikke for meg. Oh nytelse!!!
Og jeg som ikke driver med roser, begynte å tenke etter hva vi egentlig har:
2x Santana, hadde 3, men den ene har gått ut allerede etter to-tre år. Mye sykdom, veldig bar nederst.
1 Peer Gynt, må få mer sol, stakkars!
1 gammel, enkel, hvit, velduftende fra naboens hage
1 meget rosa potterose fra Plantasjen (og gjett hvem som eier den...)
1 R. rugosa "Hansa"
1 Bonica 82, tror jeg. Nå har den fått plassering i bed, hvis ikke jeg husker feil. Eller større potte og ny jord, jeg er litt usikker. Så nå vil den kanskje orke å sette mer enn én blomst pr år?

Og så har jeg jo drømmer og planer om noe rambler-aktig som kan klatre OVER boden og la blomstrene dale ned oppå taket - det taket som skal få takløk, you know... Og generelt noen som kan trives uten så mye sol. Og Constance Spry og Nostalgie, sånn omtrent uansett hva som må til for at de skal trives...

mandag 2. november 2009

Mye gjenbruk i én blogg

Nå har jeg lenket meg lenger ut i landet enn jeg pleier...
Begynte med pallekarm-artiklene på Hagegal, og via noen hopp og klikk havnet jeg hos Assa, som har fokusert adskillig flittigere på gjenbruk enn jeg har! Her var det mye artig!